איגוד המוסכים בישראל

Search

דברים שכדאי לדעת על מוסכניקים

זה קורה כמעט לכולנו: נכנסים למוסך, במבט מודאג וחשדני, מבלי שמץ של מושג איך, מתי ועם כמה פחות כסף, נצא בסופו של דבר. החור השחור.


תמיד תהיתם בוודאי – לא האם המוסכניק שלכם עובד עליכם, אלא עד כמה רחוק הוא מעז ללכת. חוסר האונים המלווה בתיקון הרכב נובע כמובן מהעובדה שלרובנו, אין מושג ירוק בכל מה שנוגע למכונאות או חשמל. אז הנה כמה טיפים קטנים שינסו להאיר כמה פינות חשוכות, ויעזרו לכם להתמודד עם המוסכניק שלכם.

אחת הסוגיות הפופולאריות כיום, בכל מה שנוגע למוסכים, היא למשל תוך כמה זמן חייב המוסכניק לתקן את רכבכם. האם חלה על המוסכניק החובה לתקן את הרכב גם בשבתות ובחגים, ולעמוד ביעד עליו הצהיר. ובכן, שימעו סיפור.

בעל מוסך העוגן באילת, דוד דיין, חבר באיגוד המוסכים בישראל כבר כ- 20 שנה. ביום רביעי, בערב ראש השנה, הגיע אחד הלקוחות עם רכבו (במקרה הזה דייהו אספרו) למוסך והודיע כי רכבו אינו תקין, והתלונן על בעיות עודף חום במנוע. אחרי בדיקה מעמיקה, עלה כי מקור הבעיה הוא בגוף הקירור (רדיאטור).

בסוף יום העבודה חזר הלקוח למוסך כדי לקחת את רכבו בחזרה. דיין ועובדיו סיימו כבר את יום העבודה והתכוננו לבלות את החג עם משפחותיהם. בעיצומו של החג קיבל דיין טלפון מהלקוח, שהתלונן כי הוא אינו מצליח להניע את הרכב ומבקש ממנו לבוא ולתקן לו אותו.

אחת הסוגיות הפופולאריות כיום, בכל מה שנוגע למוסכים, היא למשל תוך כמה זמן חייב המוסכניק לתקן את רכבכם. האם חלה על המוסכניק החובה לתקן את הרכב גם בשבתות ובחגים, ולעמוד ביעד עליו הצהיר. ובכן, שימעו סיפור.

דיין, שנדהם מהדרישה, השיב לו מצדו, כי אין באפשרותו לעשות זאת מכיוון שעובדיו מבלים בחיק משפחותיהם לרגל החג, אבל הוא הבטיח לתקן לו את הרכב ביום ראשון, למחרת. הלקוח הממורמר, שלא אהב את תשובתו, פנה בתלונה לאגוד המוסכים בישראל בבקשה לפיצוי.

בעקבות הפניה, זימנה בוררות האגוד את בעל המוסך דיין, וקנסה אותו ב- 1,600 שקלים. 1,200 שקלים בגין תיקון התקלה עליה שילם הלקוח במוסך אחר (אגב, מבלי להציג קבלות), ו-400 שקלים נגבו על ידי אגוד המוסכים כקנס.

בתגובת להחלטת הבוררות תמה דיין כיצד זה נמנע ממנו לשמור שבת ולנוח בחג, בחיק משפחתו. אז נשאלת השאלה, מהן הזכויות שלנו מול בעלי המוסכים? למשל, במידה שנתקעתם בצד הדרך, האם בעל המוסך חייב לצאת ולחלץ אתכם בכל עת?

חיים מלאך, מנכ”ל אגוד המוסכים בישראל, מסביר כי לא כך פני הדברים. בעל המוסך איננו מחויב לצאת ולחלץ את הלקוח בכל עת ובכל מקום, כאשר זמני החילוץ צריכים להתבצע בשעות בהם המוסך פתוח. קיימת עדיפות לצאת לחילוץ בכל מקרה, אולם בעל המוסך אינו מחויב להיות זמין בכל עת. בטח ובטח בחגים ושבתות.

שאלה מסקרנת נוספת היא מהי מידת האחריות של המוסך לגבי תיקון הרכב. כיום מקובל כי תוקף האחריות הינו לתקופה של שלושה חודשים או 6,000 ק”מ – המוקדם מבניהם. עם זאת, קיים תנאי לפיו הוכח כי המוסך, אכן התרשל בתפקידו ולא תיקן כראוי את כלי הרכב. במקרה כזה, בעל המוסך מחויב לתקן את כלי הרכב על חשבונו. בכל אופן בעל המוסך אחראי לאיכות הגימור ובטיחות הרכב. כלומר, אסור לבעל המוסך לשחרר רכב שיכול להוות סיכון בטיחותי בכביש. אם זאת, בעל הרכב יכול להשתחרר מהמוסך, אז הוא האחראי ובעל המוסך מחויב לדווח על כך למשרד התחבורה.

למי מאתנו לא קרה, שאחרי שבעל המוסך קבע את מחיר התיקון, המחיר בפועל “קופץ” בעשרות אחוזים, וזאת בדרך כלל, בגלל חלקים נוספים שהוספו במהלך התיקון. ובכן, המוסכניק, כך מסתבר, אפילו אינו חייב תמיד להודיע על כך. אם הוא מגלה כי עליו להזמין חלקים נוספים במהלך העבודה, עליו לקבל את אישור בעל הרכב, רק במידה וערך החלקים והעבודה הנוספים הוא מעל 20% מהמחיר שנקבע תחילה.

אתם רוצים לוודא כי אכן המוסכניק תיקן רק את החלקים הנחוצים, יש לכם את הזכות לבקש ממנו את החלקים שהוחלפו. כלומר, לאחר סיום עבודת המוסך, אתם רשאים לקחת את החלקים שהוחלפו ולבדוק אם אכן תיקון החלק היה נחוץ. היה ולא נראה לכם כי ההחלפה לא הייתה נחוצה, אתם רשאים לפנות למומחה באותו התחום שיקבע אם אכן החלפת החלק היה נחוץ.

אז כמה זה יעלה לנו?

אז כמה באמת יעלה לנו לתקן את הרכב. בעבר פיקח משרד התחבורה על מחירי שעות העבודה של המוסכים. כיום, כל מוסך יכול לקבוע בעצמו מהו מחיר שעת עבודה. אולם הוא חייב להציב שלט ברור שמודיע ללקוחות מהו מחיר שעת עבודה.

הממוצע כיום נע בין 160 – 200 שקל לשעה. לכך יש להוסיף כמובן את עלות חלקי החילוף בהם השתמש המוסכניק, ולמקור חלקי החילוף – מקורי או שמא תחליפי – ישנו משקל רב בקביעת עלות התיקון. “חלקי החילוף המקוריים בעלי מחיר קבוע בכל המוסכים”, מציין מלאך. בעלי המוסכים מחויבים למחירים אחידים בחלקי החילוף המקורים. אך מחיר חלקי החילוף התחליפים נקבעים בהתאם להחלטת היבואן.

בכל מקרה, בעל המוסך חייב לדווח לבעלי הרכב בחשבונית באילו חלקי חילוף השתמש, מקוריים או תחליפים”. עוד עולה כי, רכב שגילו אינו עולה על שנתיים חייב לקבל רק חלקים חדשים. ובנוסף, ברכב שהוחלפו בו לאחרונה חלפים חדשים חייב גם כן לקבל חלקים חדשים בעת הערכת השמאי.

מעבר לכך, אחת השאלות הנפוצות שאנחנו שואלים את המוסכניק שלנו היא מתי יהיה הרכב מוכן? ובכן, המוסכניק איננו מחויב לעמוד בלוח זמנים סטנדרטי. אגוד המוסכים לא קבע סטנדרטים של זמני עבודה. הסיבה לכך פשוטה, מסביר מלאך: “כל מוסך מעוניין להוציא את הרכב מהר ככל שניתן. הרי מדובר בעסק כלכלי, והאינטרס של בעל המוסך הוא מקסימום תחלופה של רכבים”.

התלבטות פופולארית נוספת היא האם ללכת למוסכניק של חבר טוב, ששמענו עליו בשיחת הסלון, או שמא ללכת למוסך מוסמך, שם כנראה נצטרך לשלם יותר. לדברי מלאך, אחד ההבדלים המשמעותיים בין מוסך מוסמך ובין מוסך שאינו מוסמך, הוא שבמוסכים המוסמכים חייב להיות מנהל מקצועי עם כתב הסמכה, לאותו מקצוע בו הוא עוסק.

לדוגמא, למוסך פחחות וצבע חייבים להיות שני מנהלי עבודה, או מנהל עבודה בעל שתי כתבי הסמכה, גם לצבע וגם לפחחות. עם זאת, גם במוסכים מוסמכים, שאר העובדים לא חייבים לעבור שום קורס או לקבל איזושהי הסמכה רשמית.

שמאים –זה כבר סיפור יותר מסובך. ישנם סברות רבות בנוגע לשיקול דעתם, מצד אחד הם נשלחים על ידי חברות הביטוח, ומצד שני הם צריכים להעריך את הנזק שחברת הביטוח צריכה לשלם. מה שרוב הציבור לא יודע הוא, כי יש לכם את הזכות לקבוע מי יהיה השמאי שיעריך לכם את הנזק שנגרם לרכב. למרות שחברות הביטוח שולחות לכם שמאי באופן אוטומטי, אתם זכאים לבחור מתוך רשימה של שמאי החוץ, זאת מתוקף הסדר השמאים המחייב את חברות הביטוח.

גם לאחר שהשמאי של חברת הביטוח העריך את הנזק, יש לכם זכות וטו. אם לא מצאה חן בעיניכם הערכת הנזק, אתם רשאים להזמין שמאי פרטי. לא פעם קורה כי מתקיים ויכוח בין שני השמאים, במקרה כזה ממונה שמאי מכריע מאגוד השמאים, וההחלטה הקובעת היא שלו.

טל פמסון

לצפיה בכתבה המלאה