שנת 2003 מהווה תפנית חשובה בענף הרכב בישראל. בה שינויים בחוקים ותקנות בהם פעל ענף הרכב עד עתה בשיטות שנתנו העדפות לצדדים מסוימים והנפגעים העיקרים היו הצרכנים בעלי רכב . מעתה זכות בחירה לבעלי הרכב בבחירת השמאים המוסכים וחלקי החילוף. התפשרו במחיר אך לא באיכות שירות ובטיחות.
זכויות מבוטחים במקרה של תאונה .
בתחילת שנה זו נכנסו לתוקף שני חוקים חדשים בתחום הרכב, אשר משמעותם היא שמירה על הלקוח וזכויותיו. במשך שנים נוצרו הרבה עוולות בכל הקשור לתחום הביטוח וזכויות המבוטחים במקרה של תאונה או נזק. חברות הביטוח אילצו ע”י הטבות שונות את המבוטחים שלהן להגיע למוסך הסדר ושמאי מטעמן שהוגדרו כ”שמאי הבית” וקבעו את גובה הנזק ברכב ואת ירידת ערכו. בתמורה זכו להנחה בדמי ההשתתפות העצמית ואף זכו ברכב חליפי. מצב זה הפך את המבוטחים לנתונים לחסדי חברות הביטוח שאילצו את שמאי הרכב מטעמם לפסוק לעיתים שלא בצורה אובייקטיבית כאשר מבחינתם המטרה לחסוך בכסף גם בהתפשרות ברמת הבטיחות ובירידת שארית ערך הרכב למבוטחים. מצב זה יצר ניגוד אינטרסים בין המבטחת למבוטח.
אילוצים אלו באו פגעו בסיכומו של דבר בכיסו של הלקוח, אשר על פניו אולי זכה בדמי השתתפות מופחתים ,רכב חליפי ותשלום מינימלי בסיום התיקון. אך, מצד שני לא קיבל למשל את מלוא הפיצוי המגיע לו. הנזק ברכבו לעיתים מוזער ובנוסף לא תמיד קיבל את מלוא ירידת הערך של רכבו.
הסדר זה אף פגע מוסכים עצמם אשר מתוקף ההסדרים נאלצו לתת שירות וטיפול פחות טובים ללקוחותיהם, תוך התפשרות על רמת התיקון ושימוש בחלקי פח תחליפים ברמת איכות ירודה אותם לעיתים מספקת חברת הביטוח בעצמה, שאיכותם לא תמיד היה ידועה למוסך המתקן.
בעקבות פסיקת בג”ץ משנת 2001 בעניין השמאים, הוציאה המפקחת על הביטוח ציפי סמט בשנה שעברה הנחיות חדשות לחברות הביטוח בכל הקשור לזכויות המבוטח בבחירת השמאי. החל מחודש ינואר שנה זו, על פי חוק, יוכל המבוטח במקרה ביטוח (נזק ותאונה) לבחור את שמאי הרכב מתוך רשימה רחבה של שמאים שתקבע חברת הביטוח שלו. וכן יבחר את המוסך שיתקן לו את הרכב. בכך יזכה המבוטח לשמאות ורמת תיקון הוגנת.
כיום יכול כל לקוח ללכת לכל מוסך שהוא בוחר ואף לבחור בכל שמאי שירצה, ולא רק בזה
פסיקה מהפכנית זו מאפשרת למבוטחים לקחת אחריות על תיקון הרכב שלהם, לא להיות תלויים בחסדי חברות הביטוח, מוסכי ההסדר והשמאים מטעמם ומאידך לקבל חוות דעת אובייקטיבית על מצב רכבם ואת מלוא הפיצוי במקרה של ירידת ערך ברכב.
פתיחת שוק המוסכים לתחרות חופשית
פסיקה נוספת שתיכנס לתוקף ב- 20 באפריל, פותחת את שוק תיקוני הרכב לתחרות חופשית . עד היום בעלי מכוניות חדשות, היו צריכים לטפל בהם רק במוסכי החברה מטעם יבואן הרכב עד תום תקופת האחריות שלהם שאורכה כשנתיים או שלוש שנים. יבואני הרכב ניצלו מונופול זה לרעה ואילצו את רוכשי המכוניות לטפל אך ורק במוסכים שלהם ללא אופציה לבחירה ובשימוש בחלפים מקוריים ויקרים. זמן שעת העבודה נקבע על ידם והצרכן היה מחויב להיות קשור עמם כתנאי לאחריות יצרן הרכב לתקופה ממושכת.
נושא זה נידון בבית המשפט להגבלים עסקיים שהוציא צו שמשמעותו כי אין חובה לטפל במוסך של החברה, אפילו אם האחריות עדיין בתוקפה. כמו כן קבע, כי טיפול ברכב במוסך אחר אינה מביאה יותר לביטול אוטומטי של האחריות על הרכב. יבואני הרכב יאשרו את המוסכים המקובלים מבחינתם לתת שירות לרכבים שלהם ויפקח על איכות החלפים המותקנים ברכב. היבואן יספק מידע נדרש למוסכים בכל הקשור לתיקוני הרכב.
שימוש בחלפים לרכב
אפשרות הבחירה נפתחה עבור הצרכנים בנושא חשוב נוסף. המוסכים המורשים התחייבו לתת ללקוח את הבחירה בנוגע לחלפים המכניים המוחלפים בטיפול ותיקון הרכב. כיום על המוסכים להציע לקוחות את החלפים המקוריים הטובים והיקרים יותר, אך גם את האופציה הזולה של חלפים הלא מקוריים והאיכותיים פחות . במקרים אלו, אין יותר אילוץ של הלקוחות ללקיחת חלפים רק מסוג אחד וכל לקוח יכול לעשות את החשבון שלו באילו סוג של חלפים לבחור.
על הצרכנים להיות ערים למתרחש להקפיד ולקבל שירותי מוסכים ממוסכים מורשים מטעם משרד התחבורה ויבואני הרכב.
התפשרות במחיר כן, אך לא באיכות ובבטיחות.
בברכת חג שמח וכשר
איגוד המוסכים – סניף ירושלים